تقلید کردن در کودکان و نوزادان امری ذاتی است که باعث یادگیری مسائل تازه و جدید میشود. یکی از کارکردهای رشدی و شناختی مغز، توانایی تقلید کردن در کودکان و نوزادان است. تقلید نوزادان و کودکان رفتاری است که از طریق مشاهده رفتار دیگران آن عمل را تکرار میکند و یاد میگیرد. به عبارتی تقلید کردن یک راه مؤثر برای یادگیری اعمال جدید است. این توانایی ذاتی کودکان حتی در شیوه فرزندپروی والدین هم موثر است، زیرا کودکان بسیاری از فعالیتها و اعمال را از طریق مشاهده الگوهای خود یاد میگیرند و همان اعمالی که والدین انجام میدهند کودک هم انجام میدهد. در نتیجه میتوان از این توانایی ذاتی انسان برای شیوه صحیح آموزش و فرزندپروری در دوران کودکی استفاده کرد.
منبع: تقلید کردن در کودکان و نوزادان | علت و نقش آن
تقلید کردن در کودکان و نوزادان شامل دو اصل مهم است. یکی از این خصوصیات، تکرار رفتار است. که کودک با مشاهده رفتارهای دیگران، همان حرکات را تکرار میکند. دومین خصوصیت، تصمیم گیری راجب این است که چه حرکاتی را انجام دهم. که در سن 7، 8 ماهگی شروع میشود. کودکان و نوزادان به دلایل مختلفی تقلید کردن را دوست دارند. این دلایل شامل تحقق کنش های اجتماعی، شباهت به دیگران، برانگیختگی عواطف و رسیدن به اهداف میشود. در این مقاله سعی خود را کرده ایم تا در رابطه با تقلید کردن در کودکان و نوزادان همه جوانب را توضیح دهیم. همراه ما باشید.
اساسا هر رفتار و فعالیتی که از انسان سر میزند پایه و اساس زیستی و عصبی دارد. پیش از پیشرفتهای علوم اعصاب، دانشمندان نظریات مختلفی در ارتباط با علت تقلید کردن در کودکان و نوزادان در نظر میگرفتند، اما امروزه مشخص شده که تقلید کردن در ابتدا به دلیل وجود سلولهای اختصاصی در مغز به نام نورونهای آینهای قشر مخ است.
به عبارتی میتوان گفت زیربنای تقلید کردن نورونهای آینهای هستند. این نورونها زیربنای مهارتهای دیگر همانند توانایی اجتماعی نظیر همدلی و درک نقطه نظر دیگران نیز میباشند. با این حال باید توجه کرد که تمام فعالیتهای انسان به دلیل مجموع عوامل زیستی، روانی و اجتماعی رخ میدهد. برای آشنایی با نشانه های سلامت نوزاد کلیک کنید. در ادامه علت تقلید کردن در کودکان و نوزادان را نام برده ایم.
✔ تحقق کنش های اجتماعی: زمانی که کودک با تقلید باعث خنده اطرافیان شود، این رفتار را بارها تکرار میکند تا لبخند را بر روی لب های شما بیاورد.
✔ شباهت به دیگران: شبیه دیگران شدن یکی از دلایل تقلید کردن در کودکان و نوزادان است. کودکان علاقه دارند تا شبیه به کسانی شوند که دوست دارند. شبیه به والدین یا اطرافیان مورد علاقه.
✔ برانگیختگی عواطف: کودکان به دلیل اینکه ارتباط نزدیکی با والیدن دارند، علاقه دارند تا با این روش ادای والدین را در بیاورند و احساسات والدین را برانگیخته کنند.
✔ رسیدن به اهداف: یکی از علل تقلید کردن در کودکان و نوزادان، دستیابی به اهداف است. در این شرایط کودک به صورت آگاهانه برای جلب توجه یا مسائلی دیگر از تقلید استفاده میکند.
تقلید کردن در کودکان و نوزادان بر فعالیتها و اعمال گستردهای تاثیر میگذارد که برای رشد کودک ضروری به نظر میرسد. به عنوان مثال تقلید، ابزار و ویژگی قدرتمندی برای یادگیری و تمرین مهارتهای مختلف است. یادگیری زبان، یادگیری اصوات، مهارتهای ورزشی و… میتواند تا حد زیادی تحت تاثیر تقلید کردن باشد. یکی دیگر از مسائلی که میتواند به دلیل نورونهای آینهای و تقلید کردن ایجاد شود توانایی همدلی کودک با دیگران است.
همچنین باید یادآور شد که تقلید کردن زیربنای تجسم و تخیل کودک محسوب میشود، به عبارتی برای شکل گیری تجسم و تخیل، کودک در ابتدا باید توانایی تقلید کردن داشته باشد. در مجموع میتوان گفت بسیاری از اعمالی که کودک در بزرگسالی انجام میدهد تحت تاثیر مشاهده الگوها و تقلید کردن از آنها قرار دارد.
دیدگاههای مختلف روانشناسی سن متفاوتی را برای شروع تقلید کردن در کودکان و نوزادان در نظر گرفتهاند. با این حال نوزادان از همان ابتدا با توانایی تقلید کردن به دنیا میآیند و در هر دوره از رشد توانایی تقلید کردن به شیوه متفاوتی بروز پیدا میکند. اولین تقلیدهایی که نوزادان انجام میدهند تقلید از حرکات صورت و چهره بزرگسالان است، سپس هرچقدر که سن نوزاد بیشتر میشود تقلیدهای بیشتری در محیط پیرامون خود انجام میدهد.
بنابراین کودکان تازه متولد شده یا یک ماهه حالت چهره بزرگسالان را تقلید میکنند و تا 7 یا 8 ماهگی توانایی تقلید کردن کودک پیشرفت میکند و به مرور میتواند به صورت انتخابی شروع به تقلید کردن کند.
در حدود یک سالگی کودکان فعالیتهایی را تقلید میکنند. که توانایی انجام دادن آنها را داشته باشند، رایجترین تقلید کودکان در این سن تقلید از حرکات دست است. در حدود یک تا سه سالگی توانایی تقلید کردن در کودکان و نوزادان به وضوح پیشرفت میکند. و میتواند از الگوها یا شخصیتهای غیرواقعی تقلید کند. در مجموع باید بیان کرد که بر اساس سن کودک و ویژگیهای رشدی، نوع تقلید کودک متفاوت است.
به طور کلی 6 مرحله در ارتباط با تقلید کردن در کودکان و نوزادان وجود دارد. که این فرایند از تولد تا دوسالگی اتفاق میافتد.